SSL-SPELARE ÅTERVÄNDER TILL MODERKLUBBEN
Publicerad: 2023-04-08
Herr Allsvenskan
Det har blivit dags att presentera säsongens första nyförvärv för vårt allsvenska herrlag. Detta är ingen mindre än Pontus Sölve, med meriter från fyra SSL-säsonger med FC Helsingborg. Han har även erfarenhet från landslagsverksamheten och Guldsteget (U23-landslag). De två första säsongerna spelade Sölve på en dubbellicens mellan Lund och Helsingborg, innan han inför säsongen 2021-2022 permanent tillhörde SSL-klubben. Totalt står han noterad för 104 matcher i Svenska Superligan. Avtalet är skrivet över tre säsonger.

Sölves rutin från Svenska Superligan kommer att vara en viktig del för lagets fortsatta spel i Allsvenskan, där han av sportgruppen ses som en värvning av högsta kaliber.

– Pontus Sölve återvänder till moderklubben efter en fyraårig sejour i Svenska Superligan och FC Helsingborg. Han har även hunnit med tre slutspel och en sejour i landslagsverksamheten Guldsteget, vilket borgar för att detta blir en av de tyngre värvningarna i Allsvenskan inför kommande säsong, kommenterar sportgruppen och fortsätter:

– Vi är extremt nöjda med att sy ihop en värvning av denna kaliber och hoppas att det genererar fler ringar på vattnet. I Pontus får vi in en SSL-back av högsta kaliber och han kommer att fira stora framgångar i Allsvenskan, framförallt genom sina fantastiska passningar och den fina blicken för spelet. Vi får också in en spelare som kan vara med och bidra på alla positioner och även ta en nyckelroll i special teams.

Från tränarhåll ses Sölves intåg som en drömvärvning. Han beskrivs som en duellstark spelare med bra spelsinne.

– Att få hem Pontus är såklart en drömvärvning. Efter några år i Helsingborg och SSL så kommer han nu tillbaka till där det hela började. Det är en riktigt bra spelare som har en stor potential, något som inte minst visades när han var med och spelade i Guldsteget under förra året, menar tränare Jakob Ericson.

– Vi får in en allsidig spelare som mest har spelat back under de senaste åren, men som kan spela på alla positioner på banan. Han kommer från ett högre tempo och vi hoppas att han ska kunna hålla uppe det. Pontus är en spelare som är väldigt duellstark och det kommer många motståndare att få känna på under säsongen. Han sticker också ut med sitt spelsinne och det hoppas och tror vi kommer att resultera i många poäng under nästa säsong, där det främst kommer att vara assist som kommer från hans klubba, fortsätter han.

Förra säsongens huvudtränare Ola Persson kommenterar även betydelsen av nytillskottet och ger medhåll för att Sölves rutin kommer att bli viktigt för lagets fortsatta resa.

– Vi är otroligt glada över att Pontus vänder hem igen till Lund. Jag hann bara med att träna honom i ett år innan hans äventyr i Helsingborg började. I Pontus får vi en bolltrygg spelare, som både kan spela back och forward. Med den rutin som han har samlat på sig i SSL, så kommer han att bidra mycket till detta laget. Då han redan känner de flesta, så kommer startsträckan för att komma in i Lund-kostymen vara kort och jag räknar med han kommer bidra stort från första stund.

{!B}

Med värdefulla erfarenheter i ryggsäcken från världens bästa liga, något han hoppas kunna bidra med att hjälpa laget till fortsatt utveckling.

– Det finns många olika saker som har varit lärorika. Bland annat högre kravställande, minimera misstag och att göra allt för att vinna. Jag har lärt mig väldigt mycket av mina tränare och medspelare där, samt mött och spelat med många rävar som lärt ut ett och annat knep, säger Pontus Sölve med glimten i ögat.

– Vi får se om tränarna vill ha mig som back eller om det är dags för mig att kliva upp i banan igen. Men annars hoppas jag kunna bidra med lite trygghet, främst med boll. Även att anpassa spelet för att vinna kan vara något jag hoppas kunna hjälpa laget med, fortsätter han.

Efter fyra SSL-säsonger föll valet på en återkomst för 23-åringen, där det logistiska var en stor del av beslutet.

– Det känns bra att den förlorade sonen nu hittar hem igen. Främst är tiden är en stor faktor till beslutet. Det blir skönare att ha allt på samma ställe, då jag både bor och studerar i Lund. Det ska även bli kul att få lira med de gamla polarna och förhoppningsvis bjuda upp till lite mer dans igen, resonerar Sölve och fortsätter:

– Har nog koll på allt och lite till. Jag har ju följt deras matcher hela vägen sedan division ett, har bra kontakt med flera spelare i laget och träffar dem lite då och då, vilket är roligt. Många är ju kvar sedan min senaste säsong i Lund.

Kommunikationsansvarig Ludvig Nilsson